PC Support aan Huis

Windows 10 komt eraan

Windows 10 komt eraan

Microsoft heeft onlangs de opvolger van Windows 8.1 aangekondigd. De nieuwe Windows versie gaat Windows 10 heten. PC Support aan Huis heeft een allereerste testversie al geïnstalleerd om te testen. Vele klachten die ook door enkele klanten werden geventileerd zijn in deze nieuwe Windows opgelost. Wat direct opvalt is dat het startmenu weer terug is van weggeweest, en er duidelijk meer rekening is gehouden met de toetsenbord- en muisgebruiker.

Start menu

Het start menu is terug. Al eerder zagen we de startknop al terugkeren in Windows 8.1, maar nu is ook het complete startmenu terug. Misschien niet helemaal hetzelfde als in Windows 7, maar zo goed als als alle functionaliteit is terug, of aan te passen. Programma’s (nu app’s genoemd) kunnen worden geopend zoals ook in Windows 7 en eerder het geval is, in een lijst. Rechts kunnen app’s worden “gepind” aan het startmenu. Zo kan iedereen zelf bepalen welke programma’s hier een plek moeten krijgen om ze snel te kunnen openen. Dit kunnen moderne Windows app’s zijn maar ook traditionele desktopprogramma’s. Zo heb ik in het startmenu een snelkoppeling gemaakt naar “deze computer”. Dit startmenu is overigens alleen zichtbaar als een toetsenbord en muis is aangesloten. Voor systemen zonder toetsenbord of muis, bijvoorbeeld tablets, blijft het startmenu zoals dat bekend is van Windows 8.1 zichtbaar.

Kleine veranderingen

Wereldschokkend is de nieuwe Windows niet. Het lijkt er vooral op dat Microsoft de problemen die Windows 8 opleverde zo snel mogelijk wil doen vergeten. Kleine wijzigingen zijn doorgevoerd in de verkenner en er zijn nu meerdere bureaubladen aan te maken. Ook is de snelheid toegenomen, zeker ten opzichte van Windows 7, die voorheen op de testcomputer stond.

Beschikbaarheid

Windows 10 komt ergens in 2015 beschikbaar aldus Microsoft. PC Support aan Huis verwacht de uiteindelijke release nog in de eerste helft van 2015 aangezien zelfs deze vroege testversie op vele systemen al behoorlijk stabiel is. Zodra Windows 10 publiekelijk beschikbaar is zal PC Support aan Huis deze aanbieden. Houd hiervoor de berichtgeving via Twitter en Facebook in de gaten.

Update 11-01-2015: Zoals het er nu uitziet zal Windows 10 pas in de nazomer uitkomen

<<