PC Support aan Huis

Windows XP niet meer veilig

Windows XP niet meer veilig

Sinds 8 april wordt Windows XP niet meer voorzien van updates. Dat betekent dat alle huidige en nieuwe kwetsbaarheden van dit besturingssysteem niet meer zullen worden aangepakt door Microsoft. Ondanks dat deze kwetsbaarheden niet direct zichtbaar zijn kunnen ze digitaal gezien levensgevaarlijk zijn. De situatie is het beste te vergelijken met een huis waar het hang- en sluitwerk dusdanig verouderd is dat een inboedelverzekering niet meer voor de gevolgen in kan staan bij diefstal. Het gebruik van een bijgewerkte virusscanner is dan ook niet genoeg om deze beveiligingsproblemen het hoofd te bieden. Immers dat huis met dat slechte hang- en sluitwerk is zelfs met camerabewaking niet voldoende bestand tegen diefstal.

Schade niet meer vergoed

Zoals een inboedel verzekerd kan zijn tegen diefstal, verzekeren verschillende (financiële) instellingen u tegen onheil van buitenaf zoals cybercriminelen. Als bijvoorbeeld door toedoen van cybercriminelen u financiële schade oploopt, wordt deze vergoed door de instelling. Als voorwaarde wordt echter wel gesteld dat de apparatuur door de gebruiker deugdelijk beveiligd dient te zijn. Computers met Windows XP horen hier per definitie niet meer bij. Zo goed als alle banken bijvoorbeeld communiceren via hun portal internetbankieren over de gevaren van het gebruik van Windows XP. Bent u het slachtoffer van cybercrime en heeft u Windows XP geïnstalleerd op uw computer, dan zal de bank u niet langer compenseren of schadeloos stellen.

Actie ondernemen vereist

Veel computers kunnen worden bijgewerkt naar een nieuwer en veilig besturingssysteem als Windows 7 of 8. Echter de computers die net na de introductie van Windows XP in 2001 zijn gemaakt zullen deze nieuwe systemen veelal niet kunnen draaien. In die gevallen zijn er wel veilige alternatieven zoals Lubuntu, maar werken wel anders dan Windows. Het afkoppelen van internet is overigens ook een mogelijkheid, maar ook bij het gebruik van geïnfecteerde USB sticks blijft het systeem kwetsbaar. Als laatste kan het verlopen van Windows XP een goede reden zijn om uw complete computer te vervangen. Natuurlijk is het wel mogelijk om uw oude gegevens over te zetten naar uw nieuwe computer.

<<