PC Support aan Huis

Chrome en Firefox kunnen levensduur SSD’s verkorten

Chrome en Firefox kunnen levensduur SSD’s verkorten

Doordat computers steeds sneller zijn geworden is het geen enkel probleem om meerdere tabbladen geopend te hebben in uw webbrowser. Onderzoeker Sergei Bobik schreef voor Serve the Home zijn bevindingen op toen hij bekeek wat webbrowser Firefox deed met de harde schijf. Het resultaat was een enorme aanslag aan lees en schrijfbewerkingen. Chrome vertoont vergelijkbaar gedrag. De technologie die hier voor zorgt heet “Session Store”. Vooral SSD’s, de snellere varianten van de traditionele harde schijf, kunnen hier niet zo goed tegen. Veel nieuwe desktop computers, laptops en (hybride) tablets zijn tegenwoordig uitgerust met een SSD. Concluderend kun je dus zeggen bij gebruik van Firefox en Chrome op termijn de SSD in uw computer een kortere levensduur zal hebben.

Oplossing

Voor gebruikers van Firefox is er goed nieuws. Via de geavanceerde instellingen kan de gewraakte technologie worden ingedamd of geheel worden uitgeschakeld. Helaas is dat vooralsnog in Chrome niet mogelijk.

Firefox gebruikers zetten de Session Store naar een verversingsinterval van een half uur in plaats van 15 seconden door middel van de volgende stappen:

  • Typ in de adres balk het volgende commando en druk vervolgens op enter:
    about:config
  • ga akkoord met eventuele waarschuwingen
  • Zoek vervolgens in de getoonde lijst “browser.sessionstore.interval”
  • Pas vervolgens de waarde aan naar 108000000 (opslag vindt dan plaats om het half uur i.p.v. 15 seconden)
  • Start Firefox opnieuw op

browser.sessionstore.interval

Helaas is er dus voor Chrome nog geen oplossing. Zodra die er wel is zal dat op op PC Support aan Huis worden geplaatst. Houd hiervoor ook de Facebook-, en Twitterkanalen in de gaten.

<<