PC Support aan Huis

Google Chrome 94 kan bekijken of u wel uw aandacht erbij houdt

Google Chrome 94 kan bekijken of u wel uw aandacht erbij houdt

Sinds het verschijnen van Google Chrome versie 94 heeft de browser een stukje software toegevoegd die kan bekijken of de gebruiker op een bepaald moment actief bezig is of niet. De naam van dit onderdeel is Idle detection API, zo meldt Neowin.

Websitemakers hebben zo de mogelijkheid om te bekijken of mensen actief met hun website bezig zijn of dat deze alleen maar open staat.

Misbruik

De informatie die websitemakers hiermee kunnen bemachtigen kan toegevoegde waarde hebben voor verkoopkanalen als webwinkels om te peilen of producten en diensten aantrekkelijk genoeg zijn voor de consument. Dit is nog relatief onschuldig. De mogelijkheden voor bijvoorbeeld overheidsdiensten en werkgevers worden hiermee ook groter. Zij kunnen goed bekijken of de content die zij aanbieden aandachtig genoeg wordt bekeken. In de praktijk zou het er bijvoorbeeld op neer kunnen komen dat scholieren en werknemers afgerekend kunnen worden op hun aandacht middels deze vorm van monitoring.

Oplossingen

Gelukkig zijn er wel oplossingen. Door in de browser zelf te gaan naar chrome://settings/content/idleDetection kan de volgfunctie eenvoudig uitgezet worden.

Een andere optie is om van browser te wisselen. Mozilla Firefox heeft aangegeven dat zij om privacy redenen dergelijke programmatuur weigeren te implementeren. Mozilla typeert het als “opportunity for surveillance capitalism“. Ook Apple heeft soortgelijke beweringen gedaan. Mozilla positioneert zijn browser al langer als privacy vriendelijk. Daarnaast zijn de prestaties van Firefox de afgelopen jaren enorm verbeterd. Overstappen wordt hierdoor een steeds aantrekkelijker alternatief voor mensen die belang hechten aan hun privacy.

Chrome en Firefox kunnen levensduur SSD’s verkorten

Chrome en Firefox kunnen levensduur SSD’s verkorten

Doordat computers steeds sneller zijn geworden is het geen enkel probleem om meerdere tabbladen geopend te hebben in uw webbrowser. Onderzoeker Sergei Bobik schreef voor Serve the Home zijn bevindingen op toen hij bekeek wat webbrowser Firefox deed met de harde schijf. Het resultaat was een enorme aanslag aan lees en schrijfbewerkingen. Chrome vertoont vergelijkbaar gedrag. De technologie die hier voor zorgt heet “Session Store”. Vooral SSD’s, de snellere varianten van de traditionele harde schijf, kunnen hier niet zo goed tegen. Veel nieuwe desktop computers, laptops en (hybride) tablets zijn tegenwoordig uitgerust met een SSD. Concluderend kun je dus zeggen bij gebruik van Firefox en Chrome op termijn de SSD in uw computer een kortere levensduur zal hebben.

Oplossing

Voor gebruikers van Firefox is er goed nieuws. Via de geavanceerde instellingen kan de gewraakte technologie worden ingedamd of geheel worden uitgeschakeld. Helaas is dat vooralsnog in Chrome niet mogelijk.

Firefox gebruikers zetten de Session Store naar een verversingsinterval van een half uur in plaats van 15 seconden door middel van de volgende stappen:

 • Typ in de adres balk het volgende commando en druk vervolgens op enter:
  about:config
 • ga akkoord met eventuele waarschuwingen
 • Zoek vervolgens in de getoonde lijst “browser.sessionstore.interval”
 • Pas vervolgens de waarde aan naar 108000000 (opslag vindt dan plaats om het half uur i.p.v. 15 seconden)
 • Start Firefox opnieuw op

browser.sessionstore.interval

Helaas is er dus voor Chrome nog geen oplossing. Zodra die er wel is zal dat op op PC Support aan Huis worden geplaatst. Houd hiervoor ook de Facebook-, en Twitterkanalen in de gaten.

Chrome staakt ondersteuning oude Windows, OS X en Ubuntu

Chrome staakt ondersteuning oude Windows, OS X en Ubuntu

Onlangs heeft Google versie 50 van zijn browser uitgebracht. Meest opvallend is dat deze versie van Chrome niet meer geïnstalleerd kan worden op oude besturingsystemen van Windows, OS X en Ubuntu. Voor de Windows versies betreft dit Vista en XP. Opvallend is dat Windows Vista nog wel wordt ondersteund door fabrikant Microsoft.

Aangekondigd

Al eerder kondigde Google het einde van deze besturingssystemen aan. Sinds januari dit jaar was de aankondiging al zichtbaar in de browser. Nu is het moment daar gekomen en is Chrome alleen nog beschikbaar voor relatief nieuwe systemen.

Veiligheid

Omdat Chrome op oude systemen niet meer wordt voorzien van updates is het zeer aan te raden om Chrome niet meer te gebruiken in combinatie met deze oude versies. Bovendien geldt in alle gevallen op Windows Vista na dat de genoemde oude systemen ook niet meer door de fabrikant worden ondersteund en daardoor als geheel als onveilig beschouwd kunnen worden. Gebruik van dergelijke systemen is daarom zeer af te raden. Voor Windows Vista is het raadzaam om Chrome te verwijderen en Firefox te installeren. Tot april 2017 worden in dat geval zowel browser als besturingssysteem voorzien van beveiligingsupdates. Met Firefox op Windows Vista is bijvoorbeeld online bankieren dus nog verantwoord tot april 2017.

Windows 10 nu beschikbaar als gratis upgrade

Windows 10 nu beschikbaar als gratis upgrade

Windows 10 is sinds 29 juli het allernieuwste besturingssysteem van Microsoft. De upgrade is gratis binnen te halen voor Windows 7 en 8 gebruikers. Vooral Windows 8 gebruikers die veel gebruik maken van toetsenbord en muis zullen blij zijn met de terugkeer van het start-menu.

Windows 10 kent een aantal voordelen en veranderingen ten opzichte van de voorgangers. De belangrijkste op een rij:

 • De terugkeer van het start-menu
 • Windows 10 is lichter en daardoor sneller in het gebruik
 • Nieuwe snelle browser genaamd Edge
 • Alle notificaties staan overzichtelijk bij elkaar
 • Scroll makkelijk tussen openstaande vensters
 • Spraakherkenning met Cortana (binnenkort in Nederlands)
 • Synchroniseren met mobiele telefoon en tablet nog makkelijker

Gratis upgrade

Windows wordt gratis aangeboden voor consumentenversies van Windows 7 en 8. Veel mensen hebben hierover al een bericht gekregen waarin Windows 10 kan worden gereserveerd. Ook kan Windows 10 direct door middel van een zogenaamd ISO bestand worden geïnstalleerd vanuit Windows 7 of 8. Wilt u gebruik maken van de gratis upgrade, doe dit dan voor 29 juli 2016! Hierna vervalt de gratis optie.

Nieuwe computers

Computers die door PC Support aan Huis zelf in elkaar worden gezet kunnen vanaf nu worden voorzien van Windows 10. Notebooks, tablets en hybrides zullen in de komende weken geleidelijk aan beschikbaar komen.

Service

Hebt u vragen of mocht u twijfelen of een upgrade op uw systeem gaat lukken? PC Support aan Huis kan u hierin begeleiden. Wij zorgen dat uw systeem (indien technisch mogelijk) probleemloos functioneert, zodat u gebruik kunt maken van een fris en nieuw besturingssysteem.

Windows 10 bijna klaar, meldt zich met gratis upgrade

Windows 10 bijna klaar, meldt zich met gratis upgrade

Misschien hebt u op uw Windows 7 of 8.1 computer al een melding voorbij zien komen waarin u een reservering kunt doen voor een gratis upgrade naar Microsofts kersverse besturingssysteem Windows 10. Doet u dit dan bent u straks vanaf 29 juli één van de eersten die naar het nieuwe besturingssysteem kan opwaarderen. Heeft u minder haast dan hebt u vanaf 29 juli nog een jaar de tijd om van deze aanbieding gebruik te maken. Reserveren is hiervoor niet nodig.

De voordelen

Als u een upgrade gaat doen dan bent u daarna gedurende de levensduur van uw computer voorzien van Windows 10 inclusief toekomstige updates. Dit werkt anders dan voorheen. Windows 10 wordt namelijk de laatste uit een serie. Dat betekent dat er niet zoals voorheen elke drie jaar een nieuwe versie zal uitkomen van Windows, maar dat er voortaan kleinere (gratis) updates uitkomen om uw systeem bij te werken.

Windows 7

Voor de gebruikers van Windows 7 betekent dit dat de gratis upgrade de computer dusdanig vernieuwt dat er weer actief aan gewerkt wordt om de computer te voorzien van nieuwe functionaliteit en optimalisaties in o.a. snelheid. Windows 7 biedt alleen nog beveiligingsupdates en blijft steken in functionaliteit en snelheid zoals het nu is. Windows 7 is gepensioneerd en wordt nog in leven gehouden met de nodige medicatie (Windows update). Met Windows 10 geïnstalleerd staan deze apparaten weer midden in het digitale leven, met ruimte voor groei en ontwikkeling. Als Windows 7 gebruiker herkent u de vertrouwdheid die u bent gewend, maar

Windows 8

Windows 8 bleek voor veel gebruikers een vervelende ervaring. Klanten van PC Support aan Huis klagen over de onoverzichtelijkheid. Windows 8.1 bracht dan wel de startknop terug maar maakte nog steeds gebruik van het moderne startscherm dat eigenlijk voor tablets is bedoeld. Verder is het wisselen tussen schermen onoverzichtelijk. Voor gebruikers van Windows 8.1 is er goed nieuws; het startmenu in Windows 10 is weer terug als u muis en toetsenbord gebruiker bent. Ook het onoverzichtelijke wisselen van schermen en de charmsbar (die iconen rechts als u muis beweegt in de hoeken rechts) komt dan ook niet meer tevoorschijn. Kortom als Windows 8 niet bevallen is dan kunt u rekenen op het vertrouwde van Windows 7 maar dan wel in een fris nieuw jasje.

Beschikbaarheid en service

Windows 10 is vanaf 29 juli beschikbaar als gratis upgrade voor geschikte Windows 7 en 8.1 computers. Ook zonder de eerder genoemde reservering hebt u dan een jaar om de gratis upgrade te doen. Mocht het nodig zijn dan is een schone installatie of herinstallatie op een later tijdstip ook mogelijk na de gratis upgrade. Durft u deze migratie zelf niet aan? PC Support aan Huis helpt graag bij het opwaarderen en kan u begeleiden in en naar het nieuwe Windows 10!

Windows 10 komt eraan

Windows 10 komt eraan

Microsoft heeft onlangs de opvolger van Windows 8.1 aangekondigd. De nieuwe Windows versie gaat Windows 10 heten. PC Support aan Huis heeft een allereerste testversie al geïnstalleerd om te testen. Vele klachten die ook door enkele klanten werden geventileerd zijn in deze nieuwe Windows opgelost. Wat direct opvalt is dat het startmenu weer terug is van weggeweest, en er duidelijk meer rekening is gehouden met de toetsenbord- en muisgebruiker.

Start menu

Het start menu is terug. Al eerder zagen we de startknop al terugkeren in Windows 8.1, maar nu is ook het complete startmenu terug. Misschien niet helemaal hetzelfde als in Windows 7, maar zo goed als als alle functionaliteit is terug, of aan te passen. Programma’s (nu app’s genoemd) kunnen worden geopend zoals ook in Windows 7 en eerder het geval is, in een lijst. Rechts kunnen app’s worden “gepind” aan het startmenu. Zo kan iedereen zelf bepalen welke programma’s hier een plek moeten krijgen om ze snel te kunnen openen. Dit kunnen moderne Windows app’s zijn maar ook traditionele desktopprogramma’s. Zo heb ik in het startmenu een snelkoppeling gemaakt naar “deze computer”. Dit startmenu is overigens alleen zichtbaar als een toetsenbord en muis is aangesloten. Voor systemen zonder toetsenbord of muis, bijvoorbeeld tablets, blijft het startmenu zoals dat bekend is van Windows 8.1 zichtbaar.

Kleine veranderingen

Wereldschokkend is de nieuwe Windows niet. Het lijkt er vooral op dat Microsoft de problemen die Windows 8 opleverde zo snel mogelijk wil doen vergeten. Kleine wijzigingen zijn doorgevoerd in de verkenner en er zijn nu meerdere bureaubladen aan te maken. Ook is de snelheid toegenomen, zeker ten opzichte van Windows 7, die voorheen op de testcomputer stond.

Beschikbaarheid

Windows 10 komt ergens in 2015 beschikbaar aldus Microsoft. PC Support aan Huis verwacht de uiteindelijke release nog in de eerste helft van 2015 aangezien zelfs deze vroege testversie op vele systemen al behoorlijk stabiel is. Zodra Windows 10 publiekelijk beschikbaar is zal PC Support aan Huis deze aanbieden. Houd hiervoor de berichtgeving via Twitter en Facebook in de gaten.

Update 11-01-2015: Zoals het er nu uitziet zal Windows 10 pas in de nazomer uitkomen

Illegaal downloaden per direct verboden in Nederland

Illegaal downloaden per direct verboden in Nederland

Sinds 10 april heeft het Europese Hof bepaald dat downloaden uit illegale bron per direct verboden is in heel Europa. Omdat Nederland geen wet heeft waarin expliciet wordt aangegeven dat downloaden legaal zou zijn, is het niet noodzakelijk om de wet aan te passen. De interpretatie die de rechter gaf aan deze wet moet wel wijzigen, zo staat te lezen op Tweakers. Ook zal de regeling rond thuiskopieheffing op de schop moeten. Nu betaalt u op lege cd’s/dvd’s en nieuwe computers thuiskopieheffing.

Wel verboden maar niet strafbaar

Het gaat hier om een civielrechtelijk verbod. Anders dan een strafrechtelijk verbod zullen illegale downloaders niet worden vervolgd. Wel hebben belangenbehartigers van o.a. de media-industrie meer mandaat om achter illegale downloaders aan te zitten. Stichting Brein is de grootste belangenbehartiger in Nederland, en heeft al aangegeven niet achter downloadende gebruikers aan te willen gaan, maar hun focus net als voorheen te richten op platforms die illegale bronnen aanbieden op internet (bijvoorbeeld websites als Pirate Bay).

Windows XP niet meer veilig

Windows XP niet meer veilig

Sinds 8 april wordt Windows XP niet meer voorzien van updates. Dat betekent dat alle huidige en nieuwe kwetsbaarheden van dit besturingssysteem niet meer zullen worden aangepakt door Microsoft. Ondanks dat deze kwetsbaarheden niet direct zichtbaar zijn kunnen ze digitaal gezien levensgevaarlijk zijn. De situatie is het beste te vergelijken met een huis waar het hang- en sluitwerk dusdanig verouderd is dat een inboedelverzekering niet meer voor de gevolgen in kan staan bij diefstal. Het gebruik van een bijgewerkte virusscanner is dan ook niet genoeg om deze beveiligingsproblemen het hoofd te bieden. Immers dat huis met dat slechte hang- en sluitwerk is zelfs met camerabewaking niet voldoende bestand tegen diefstal.

Schade niet meer vergoed

Zoals een inboedel verzekerd kan zijn tegen diefstal, verzekeren verschillende (financiële) instellingen u tegen onheil van buitenaf zoals cybercriminelen. Als bijvoorbeeld door toedoen van cybercriminelen u financiële schade oploopt, wordt deze vergoed door de instelling. Als voorwaarde wordt echter wel gesteld dat de apparatuur door de gebruiker deugdelijk beveiligd dient te zijn. Computers met Windows XP horen hier per definitie niet meer bij. Zo goed als alle banken bijvoorbeeld communiceren via hun portal internetbankieren over de gevaren van het gebruik van Windows XP. Bent u het slachtoffer van cybercrime en heeft u Windows XP geïnstalleerd op uw computer, dan zal de bank u niet langer compenseren of schadeloos stellen.

Actie ondernemen vereist

Veel computers kunnen worden bijgewerkt naar een nieuwer en veilig besturingssysteem als Windows 7 of 8. Echter de computers die net na de introductie van Windows XP in 2001 zijn gemaakt zullen deze nieuwe systemen veelal niet kunnen draaien. In die gevallen zijn er wel veilige alternatieven zoals Lubuntu, maar werken wel anders dan Windows. Het afkoppelen van internet is overigens ook een mogelijkheid, maar ook bij het gebruik van geïnfecteerde USB sticks blijft het systeem kwetsbaar. Als laatste kan het verlopen van Windows XP een goede reden zijn om uw complete computer te vervangen. Natuurlijk is het wel mogelijk om uw oude gegevens over te zetten naar uw nieuwe computer.

Microsoft verbetert beveiliging accounts

Microsoft verbetert beveiliging accounts

Hebt u een Outlook of Hotmail adres, en maakt u gebruik van een X-Box of Skype? Dan heeft u een Microsoft account. Met dit account logt u in op alle diensten van Microsoft. Windows 8.1 en Windows Phone gebruikers hebben het account standaard nodig om in te loggen op hun apparaat. Zo’n alles omvattend account moet wel veilig te gebruiken zijn. Eerder was het al mogelijk om uw telefoonnummer, een alternatief e-mailadres en een geheime beveiligingsvraag op te geven, om er voor te zorgen dat anderen niet makkelijk uw account kunnen kapen.

Aan deze maatregelen heeft Microsoft nu de mogelijkheid toegevoegd om alle activiteiten rondom uw account op te vragen in een rapport. Zo meldt Tweakers.net. Mocht u misbruik vermoeden dan kunt u simpel via de “that wasn’t me” (dat ben ik niet geweest) knop Microsoft op de hoogte stellen van dubieus gedrag. Daarnaast kunt u op de hoogte gehouden worden van pogingen tot kaping. Ook zal de geheime beveiligingsvraag op de schop worden genomen. Hoe dit er precies gaat uitzien is onduidelijk.

Microsoft zal de nieuwe beveiliging binnenkort gefaseerd invoeren en zal alle gebruikers op de hoogte stellen.

Ondanks de nieuwe beveiligingsmaatregelen blijft u als gebruiker uiteindelijk verantwoordelijk voor een goede beveiliging van uw privégegevens. Maar al te vaak blijkt uit mijn ervaring dat er geen alternatief e-mailadres of telefoonnummer is ingevuld, en dat kan pijnlijke gevolgen hebben als het al te laat is. Een goede reden om tijdens de nieuwe beveiligingsronde nog eens kritisch te kijken of u voorbereid bent voor het ergste.

Internetoplichting verplaatst zich naar malafide webwinkels

Internetoplichting verplaatst zich naar malafide webwinkels

Tot voor kort kwam fraude op Marktplaats veelvuldig voor. Heeft u voor iets betaald, wordt het niet of onvolledig geleverd. Gelukkig is daar verandering in gekomen doordat de politie meldingen van internetoplichting centraal ging bundelen in het Landelijk Meldpunt Internetoplichting, en er intensief samengewerkt wordt tussen politie, Marktplaats en het Openbaar Ministerie. Via www.mijnpolitie.nl is het mogelijk om een winkel te checken of aangifte te doen van internetoplichting.

Natuurlijk is dit goed nieuws, maar nu valt te lezen op de website van het Openbaar Ministerie dat de oplichtingspraktijken zich verplaatsen naar malafide webwinkels. Via sites als Marktplaats worden mensen gelokt naar een dergelijke webwinkel.

Het is dus raadzaam om kritisch te kijken voordat je in een onbekende webwinkel afrekent. Check of het Thuiswinkel Waarborg logo of iets vergelijkbaars aanwezig is, en klik hierop. Alleen de aanwezigheid van het logo zegt namelijk niet zoveel. Regelmatig worden waarborg logo’s onterecht gekopieerd en geplaatst op de malafide websites, maar gelukkig is de link die naar de inschrijving verwijst een stuk lastiger na te maken. Bij twijfel is er ook nog www.mijnpolitie.nl als check. Met deze checks is de kans om het slachtoffer te worden van internetfraude een heel stuk kleiner geworden.